sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăNOUTĂȚIÎn fiecare miercuri, Cineclubul FILM MENU vă invită la film

În fiecare miercuri, Cineclubul FILM MENU vă invită la film

CINECLUB FILM MENU vă propune un nou film: „Cine mă strigă?” (1979), în regia Letiției Popa.

Luna martie va fi dedicată femeilor din industria de cinema. În cadrul cineclubului se vor proiecta doar filme regizate de femei, iar pe blog vor fi publicate texte și eseuri care privesc istoria de film, printr-o perspectivă feministă. În ultimii ani, s-a observat un interes crescând în cadrul criticii de film pentru discuții despre egalitate de gen și reprezentarea femeilor în cinema, de aceea FILM MENU va susține aceste demersuri.

Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de Andreea Chiper și Iulia Necșulescu, redactori Film Menu.

Despre film:

Filmul urmărește povestea unei tinere pe nume Ina (Mărioara Sterian) condamnată la muncă pe șantier pentru „imoralitate”. Acolo, aceasta se confruntă cu prejudecățile misogine ale muncitorilor bărbați, dar și cu cele ale colegei sale de cameră, Anica (Tora Vasilescu), a cărei seriozitate intră în opoziție constantă cu natura lipsită de griji a Inei.

Probabil cel mai eficient mod de a sintetiza esența filmului este secvența în care Anica, venită de pe șantier, intră în cămăruța în care cele două femei dorm. În fața colegei ei de cameră, Anica începe să se dezbrace, dezvelind straturi peste straturi de haine largi și neatrăgătoare. Pe măsură ce tânăra se dezbracă, atât colega ei de cameră, cât și noi ca spectatori, înțelegem bariera pe care hainele o reprezintă, între corpul femeii și privirile muncitorilor bărbați, pe care îi văzusem într-o secvență ulterioară fluierând dezinvolt după Ina, atunci când ajunge pentru prima oară pe șantier. În acest moment subtil, cele două femei au un schimb de priviri care sugerează că, în ciuda diferențelor și conflictului mocnit dintre ele, vor fi întotdeauna legate de o experiență feminină comună.

„Letiția Popa este, dintre toate aceste regizoare, una dintre cele mai interesante. A realizat scurtmetraje de non-ficțiune, animație și două lungmetraje de ficțiune foarte interesante — Zestrea (1972) și Cine mă strigă? (1979). (…) Ambele filme au o structură non-lineară, sărind de la flashback la prezent, înfățișând traume din trecut și evoluții actuale, cu înflorituri regizorale care fac referire la experiența feminină, ce nu par să fi fost în scenariu. O cineastă foarte interesantă, care a primit foarte puțină atenție.” — Alex Mircioi, eseul „Female Filmmakers and Fiction Films. An introduction to the Style and Stories Made by Women” din volumul „Romanian Cinema Inside Out: Insights on film culture, industry and politics (1912-2019)”.

Tariful biletelor:

  • Bilet întreg: 10 lei
  • Bilet redus (elevi, studenți, pensionari): 5 lei
  • Reducere specială pentru studenți la profil cinematografic (UNATC, Hyperion, UNArte) : 3 lei
  • Persoane cu dizabilități/nevoi speciale: 0 lei

Detalii și bilete AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele comentarii

Dacă nu-i cu supărare,

Te rugăm s-accepți reclame.

Pentru tine noi cu drag muncim,

Netu-i musai să-l plătim 🙂